Akıllı Fabrikalarda Endüstriyel Bilgisayar Çözümleri Kullanmanın Avantajları

Akıllı Fabrikalarda Endüstriyel Bilgisayar Çözümleri Kullanmanın Avantajları
13/10/2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akıllı Fabrika Nedir?

  • Sürekli izleme ve kendi kendini optimize etme yoluyla üretim verimliliğini artırmak için üretim ekipmanlarının dijital teknolojiyle iç içe geçtiği bir alandır.
  • Tedarik zinciri yönetiminden üretim araçlarına ve hatta atölyedeki bireysel operatörlerin çalışmalarına kadar tüm üretim sürecini izlemek için dijital ve fiziksel dünyaları birbirine bağlar. 
  • Üretim süreci boyunca verimliliği ve üretkenliği optimize etmek için veriye dayalı karar vermeyi sağlayan ekipman ve cihazlar kullanır.

Akıllı Fabrika olmanın Avantajı

Endüstri 4.0'ın öncüleri, şu hedeflerde başarıya ulaştıklarını belirtiyorlar:

  • Maliyet azaltma;
  • Kaynakların kullanımında azalma (su, enerji vb.);
  • Karbondioksit emisyonlarında azalma;
  • Gelir artışı;
  • Verimlilik artışı;
  • Üretim süresinin azaltılması;
  • Makine duruş süresinin azaltılması;
  • Makine ömründe artış;
  • Hata seviyesinde azalma;
  • Çalışan güvenliğinde iyileşme;
  • Müşteri memnuniyetinde artış.

Endüstriyel Bilgisayar Nedir?

  • Endüstriyel Bilgisayarlar; üretim yapılan tesislerde ve zor çevresel ortamlarda kullanılmak için tasarlanmış sürdürülebilir cihazlardır. Üretimden veri toplama, süreç analizi ve kontrolü, operatör paneli uygulamaları, makine ve proses otomasyonu uygulamalarında kullanılırlar.
  • Endüstriyel sınıf bilgisayarlar, tüketici sınıfı bilgisayarların yeterlilik ve tam verim göstermediği zorlu endüstriyel üretim süreçlerinde (sıcaklık, toz, nem, titreşim) tam performans ile 7/24 sorunsuz çalışacak şekilde tasarlanmışlardır.

Endüstriyel Bilgisayarlar Akıllı Fabrikalar için Niçin Gereklidir?

Zorlu Şartlara Dayanıklı, Sağlam Tasarım

  • Bir Endüstriyel Panel bilgisayarın geleneksel muadilinden en belirgin farklılıklardan biri, zorlu üretim şartlarına karşı dirençli olmasıdır. Üretim alanları, zorlu ortamlardır. Böyle bir ortama dayanacak şekilde tasarlanmamış klasik bilgisayarları yıpratıp, kolay arızalanmalarına sebep olur.  Sıcaklık, kimyasal maddeler, nem, kirli hava ve çeşitli partiküller endüstriyel standartlara uygun olmayan bu bilgisayarları kısa sürede kullanılamaz hale getirebilir.
  • Panel PC'ler, zorlu çalışma şartlarında başarılı olmak için tasarlanmıştır. Panel PC, normalde elektronik aksamları tehlikeye atabilecek sıvı, toz parçacıkları, kalıntılar, titreşim ve diğer maddelerle temasa karşı dayanıklıdır. Üretim tesislerinin faaliyet türü göz önüne alındığında, Panel PC'ler endüstriyel üretim alanlarında çalışan profesyonellerin görevlerini yerine getirmeleri için en iyi çözümdür.

Büyük Veri (Big Data) Analizi

Üreticiler, üretimin her aşamasında (özel olarak tasarlanmış yazılımlar, sensörler ve bu verilerin işlem gücü olarak endüstriyel bilgisayar aracılığıyla) verileri yakalayıp analiz ederek, üretim süreçlerini tekrar tekrar gözden geçirebilir, yenilerini oluşturabilir veya mevcut olanları optimize edebilirler. Büyük veri, işletmelerin üretim döngüsünün farklı bölümlerinin birbirine bağlanmasına, karşılaştırılmasına, değerlendirilmesine ve bu bilgilerin üretimin daha etkin, uygun maliyetli ve doğru kararlar alınarak kullanmasına olanak tanır. Endüstriyel PC'lerin büyük verileri işleme yeteneği üretim performansını arttırmaktadır. Endüstriyel PC'ler tarafından desteklenen otomasyon sistemleri, çok çeşitli büyük verileri yakalar, işler ve analiz eder. Bu yorumlanmış veriler daha sonra aşağıdaki gibi etkin şekillerde kullanılır:

  • Üretkenliği ve üretim performansını arttırmak
  • Makine arızaları nedeniyle üretim kesintilerini önlemek
  • Ekipman kullanımının ve genel ekipman etkinliğinin iyileştirilmesi
  • Ekipmanların optimum enerji ortamında çalışmasıyla üretimde enerji tasarrufu yapılması
  • Uzaktan erişim ve kontrol sistemlerinin kullanılması
  • Karmaşık veri ekosisteminin siber güvenliğinin sağlanması

İş Süreçlerinin Takibi

Endüstri 4.0 ile yapay zekâ ve nesnelerin interneti gibi teknolojiler kullanılarak güvenlik, verim ve kalite gibi birçok farklı başlıkta maksimum verime ulaşılmaktadır.

Endüstriyel Bilgisayarlarla yapılan üretim takibi,

  • Otomatik şekilde süreçlerin kontrolünü gerçekleştirmek,
  • Hatasız ve sürekli yenilenen üretim verilerine ulaşmak,
  • Anlık işlenen veriler sayesinde düzenli olarak sonuçları görüntüleyebilmek,
  • Makinelerin durma ve çalışma zamanlarını programlayabilmek,
  • Personel ve genel verimliliği ölçmek ve görselleştirmek,
  • Üretimin yanı sıra periyodik bakımların otomatik takibini yapmak,
  • Manuel veri toplama esnasında yaşanan zaman ve para kaybını ortadan kaldırmak,
  • CRM, ERP ve Excel gibi programlarla otomatik veri paylaşmak gibi üretim açısından hayati faydalar sağlamaktadır.

Kağıtsız fabrika

  • Endüstriyel bilgisayarlar üzerinden oluşturulacak dijital dokümanlar sayesinde üretim tesisindeki operatörler, gerekli bilgilere hızlı bir şekilde ulaşabilecek, bilgileri işleyebilecek, yedekleyebilecek ve paylaşabileceklerdir.
  • Dijital doküman kullanımı kâğıt kullanımını azaltacağından işletmelere büyük maliyet avantajı sunmakta ve beklenmeyen durumlardaki kayıp riskini en aza indirgemektedir.
  • Bunun yanı sıra endüstriyel bilgisayarlar ve nesnelerin interneti sensörleri tarafından depolanan bilgiler kullanılarak, önemli belgeler otomatik olarak doldurulabilir, böylece süreçte verimlilik arttırılarak hata payı sıfıra indirgenmiş olur.

Kestirimci Bakım

Fabrika sahasındaki makinelerin üzerindeki sensörler, performans ve üretkenlikle ilgili verileri yakaladıkça, bu veriler hızlı bir şekilde depolanabilecekleri endüstriyel bilgisayarlara gönderilirler. Kestirimci bakım yazılımı, bir makinenin üretiminin neden yavaşladığını anlamak için performansı analiz eder. Sorunu tanımlar ve çalışanları iş istasyonlarında otomatik olarak bilgilendirir. Bu sayede tesisler çok daha büyük maliyetli bir arızaya maruz kalmadan önlemler alabilir, gerekiyorsa onarımlara başlayabilir, yedek parça ve makine sipariş edebilirler.

Ergonomi

  • Panel PC'ler, bilgisayarın ısı seviyelerini düşük tutmak için fanlar yerine pasif bir soğutma sistemi kullanır. Bu fansız tasarımın bir diğer avantajı da tüm sistemi soğutmak için fan kullanan cihazlardan yayılan uğultuyu ortadan kaldırması ve enerji tasarrufunu arttırmasıdır.
  • Panel PC'lerde fan bulunmadığından, daha az hareketli parça vardır, böylelikle bilgisayar sistemi içinde toz ve diğer kalıntılar dolaşmaz. Bu da Panel PC’lerin düzenli temizlik ve bakım ihtiyacını azaltarak kritik iş operasyonlarında sorunsuz çalışma performanslarına olan güveni en üst seviyeye çıkartmaktadır.
  • Ayrıca, Klavye, fare ve diğer bilgisayar çevre birimleri gibi yer kaplayan aksesuarlarla uğraşmak zorunda kalmadan, düzenli, modern bir çalışma ortamı mümkün hale gelir.

Artech Endüstriyel Bilgisayar Çözümlerinin Avantajları

İşlemci- Endüstriyel Panel PC seçerken; kullanılacak işletim sistemi, yazılım, kullanım yeri ve amacına uygun seviyede işlemci seçilmesi önemlidir. Artech™ Endüstriyel Panel PC serilerimiz, Windows® tabanlı uygulamalar için Intel® Celeron® seviyesinden, iCore® seviyesine, Android® tabanlı uygulamalar için ARM® Cortex serisine kadar farklı yeni nesil fansız işlemci seçenekleri sunmaktadır.

Artech™ mühendisliği ile pasif soğutma ile düşük enerji kullanımı ve aynı nesilde bile diğer endüstriyel bilgisayarlardan daha yüksek bir performans deneyimlersiniz.

Sıcaklığa Dayanım- Tüketici sınıf bilgisayarlar 35°C sıcaklık seviyesinde dayanıklılık gösterirken, Artech™ Endüstriyel Panel PC’ler  60°C sıcaklığa sahip ortamlarda sorunsuz, 7/24 çalışacak yapıya sahiptir. Tüm ürün modellerimizde, 70 °C çalışma sıcaklığına kadar dayanımlı endüstriyel sınıf SSD ve 80°C çalışma sıcaklığına kadar dayanımlı endüstriyel sınıf RAM mevcuttur.

Sıvı Koruması- Artech™ Endüstriyel Panel PC serilerimizin tamamı en az IP65 ön yüz koruma sınıfındadır. Eğer ıslak, yıkama gerektiren veya toz yoğunluğunun fazla olduğu bir endüstriyel çalışma ortamına sahipseniz Artech™ WPC-400 serimiz IP66 ön yüz koruması ile doğru bir seçim olacaktır.

Toz Koruması- Artech™ Endüstriyel Panel PC’lerimizden Performance Serisi IPC-700, Endurance Serisi IPC-400, Ultimate Serisi IPC-600 modeller fansız, tam kapalı, toz korumalı, endüstriyel tip paslanmaz çelik metal gövdeleri ile zorlu endüstriyel ortamlarda maksimum performans ile çalışmakta, fansız yapıları ile daha az ısı yaydıkları için enerji tüketiminizi azaltmaktadır.

Ergonomi- Panel PC'nizin konumlandırılacağı alan, ekranda gösterilmesi gereken bilgi miktarı, bu bilgilerin hangi mesafeden görülebilmesi gibi etkenler ekran büyüklüğü, çözünürlüğü ve oranının seçiminde öne çıkmaktadır. Artech™ Endüstriyel Panel PC serilerimiz 10'' / 15'' / 17'' / 21'' TFT ekran büyüklüğü, FullHD’ye kadar ekran çözünürlüğü, 4:3 ve 16:9 ekran oranı seçeneklerine sahiptir. Ağır kimyasal, ağır iş eldiveni kullanımı gibi kullanım şekli ve çevresel şartlara bağlı olarak Rezistif ve Kapasitif olmak üzere farklı dokunmatik ekran seçenekleri ile dahili Endüstriyel Membran Tuşlu Klavye ve Touchpad seçeneğini de Artech™ Endüstriyel PC serilerimizde sunmaktayız. Endurance Serisi IPC-400 modellerimiz Rezistif Flat Touch, Performance Serisi IPC-700 modellerimiz Kapasitif Multi-Touch ve Ultimate Serisi IPC-600 modellerimiz ise Artech™ mühendisliği olan 3mm. darbelere karşı güçlendirilmiş ekranı ile Rezistif ve Kapasitif Flat Touch dokunmatik teknolojisi seçeneklerine sahiptir. Endüstriyel Membran Tuşlu Klavye ve Touchpad seçeneği ise Endurance Serisi IPC-415E modelimiz ile sunulmaktadır.

Şok, Darbe, Titreşim Koruması- Sanayi ve üretim ortamlarında çok sık rastlanan şok, darbe ve titreşime karşı dayanıklılık ürünün kullanım ömrünü etkileyen önemli bir kriterdir. Ürünlerin iç yapısında kullanılan, titreşimden dolayı sürtünmeye maruz kalabilecek kablolar zırh korumalıdır. Tüm soket ve bağlantılar kilitli soketlidir. Titreşimden dolayı temassızlık olmaması için kilitli konektörler kullanılmaktadır. Bu özellikleri ile Artech™ Endüstriyel PC serilerimizin şok, darbe ve titreşime dayanımları fazla ve çalışma ömürleri uzundur.

Kolay Çıkartılabilir ve Değiştirilebilir Disk Yuvası- Disk imajlarının veya sabit disklerin arızalanması, endüstriyel ortamlarda kullanılan bilgisayarlarda karşılaşılabilecek üretim ve zaman kaybına sebep olabilecek sorunlardandır. Bu sorunu çözmek için sahada imaj kopyalanması veya cihazın sökülerek disk değişimi yapılması gerekebilir. Bu tip müdahaleler hem üretimin daha uzun süre durmasına, hem ortam şartlarından dolayı ürün için başka arıza risklerine, hem de bu işi yapacak ek teknik personel maliyetine sebep olabilir. Artech™ Endurance Serisi IPC-400 ve Ultimate Serisi IPC-600 modellerimizde bulunan Kolay Çıkartılabilir ve Değiştirilebilir Disk Yuvası sayesinde herhangi bir arıza durumunda, üretim hattınızı durdurmadan, arızaya hemen müdahale edebilir ve en fazla 15 saniye süren disk değişimi ile üretim kaybı yaşamadan arızayı giderebilirsiniz. Sıradan bir Endüstriyel Panel PC’de ortalama 15 dakika sürebilecek disk değişimi, Artech™ teknolojisi ile sadece 15 saniye sürmektedir.

Çalışma Ortamına Uygun Montaj- Çalışma alanınıza göre Panel PC'nizin bir kioska veya makineye gömülüp gömülmeyeceği, bir duvara monte edilip edilmeyeceği konusunda karar vermek, sistem geldikten ve kuruluma hazır olduğunda değil, satın almadan önce saha keşfinin yapılıp, karar verilmesi gereken bir durumdur. Tesisiniz için seçmiş olduğunuz Panel PC bir kioska gömülecek ise doğru panel boyutu ve derinliğinin seçilmesi önemlidir. Artech™ Endüstriyel Kiosklar ile gömülmesini istediğiniz Panel PC’lere uygun çözümler sunmaktayız. Panel PC’niz duvara, standa veya pendant kol üzerine monte edilecekse montajının VESA uyumlu olması önemlidir. Tüm Artech™ modellerimiz VESA montaja uygundur. Makineleriniz bir Panel PC'nin yüzeye gömülmesini gerektiriyorsa, panel montajı seçeneği olan bir Panel PC seçmeniz gerekmektedir. Tüm Artech™ modellerimiz Panel montaja uygun tasarım ve aksesuara sahiptir.

Satış Sonrası Teknik Hizmetler- Çizgi Teknoloji olarak, Artech™ Endüstriyel Panel PC çözümlerimizi 3 yıla kadar garanti ve 5 yıla kadar yedek parça temin garantisi ile müşterilerimize teslim etmekteyiz. Ürünü kendi bünyemizde ürettiğimiz için ürünün her türlü teknik özelliğiyle ilgili soruna ve müşterilerimizin satış sonrası ihtiyaçlarına A’dan Z’ye destek verebiliyor ve ortaya çıkan problemleri hızlı bir şekilde çözüme kavuşturuyoruz. Gerektiği anda hızlıca ürün temin edebiliyoruz. Yedek parça stoklarımızı sürekli bulunduruyoruz. Sürdürülebilir bir üretim yapıyoruz. Çeyrek asırlık endüstriyel sistem teknolojileri, yerli üretim tecrübesi, yetkin ve hızlı teknik servisimizle sürdürülebilir, sorunsuz çalışma performansına sahip ürünler sunmaktayız.

Bilgi ve Teknik Destek

Projelerinizde artech Ürünleri kullanarak kaliteli çözümler üretebilirsiniz. Ürünler hakkında bilgi almak ya da kullandığınız ürünler ile ilgili teknik destek almak için bizimle iletişime geçin.